- Prémium minőségű magyar pálinkák és párlatok a Magyar Pálinka Házától! - https://www.magyarpalinkahaza.hu -

Pálinkafogyasztásnak is megvannak a szabályai

Szerző: admin - 2009. augusztus 25. kedd - 14:32 | Kategória: Gasztronómia,Pálinkapercek | 155 Comments

Pálinkafogyasztásnak is megvannak a szabályai Tudta, hogy a pálinkafogyasztásnak is ugyanúgy megvannak a szabályai, sajátosságai? Biztosan sokan látták már, különböző fesztiválokon, televízióban, hogyan is kell kóstolni egy bort. Forgatják a pohárban, megnézik a színét, illatát. Nos, az elkövetkezendő sorokban bemutatjuk, hogy a pálinkát hogyan kell kóstolni.

 

 

Hidegen, vagy melegen?

A pálinkát az úgynevezett „tulipán pohárból” szokták kóstolni. Ez egy talpas pohár, melynek az alsó része öblös, a középső rész egy kicsit összeszűkül, a felső rész pedig kiszélesedik. Azért van így kialakítva a pohár, hogy a gyümölcs illatok ide koncentrálódjanak, így remekül kivehetőek lesznek. A pohár teljes mérete 9 cl, de csak kettő cl-t töltenek bele. A fiatalok esetében nagyon sokszor találkozhatunk olyan esettel, amikor a szórakozó helyeken a fagyasztóból veszik elő a „feles” pohárkákat és abba töltik a pálinkát. Nos ez óriási hiba, ugyanis ilyen hőmérsékleten elveszik a pálinkának minden olyan tulajdonsága, amitől pálinka a jó pálinka. Ezt a nedűt 16-18 celsius fokon kell szervírozni, ekkor jön elő az oly jellemző illat és gyümölcsíz világ.

 

Illatok világa

A pálinkafogyasztásnak – akárcsak a borivásnak – megvannak a maga szabályaiA pálinka kóstolásának első lépéseként megvizsgáljuk az illatát. A jó pálinkának az illata tiszta, gyümölcsre jellemző, virágos, fűszeres. Ha nedűnek szúrós, aceton, higító szaga van, akkor nagyon rossz minőségű pálinkával találkoztunk. Arctalan, a pálinka jó hírnevét romboló ital, melynek egyedüli értéke a magas alkoholtartalom. Fogyasztása még mértékkel is élvezhetetlen, ráadásul egészségtelen is. Az illatvilág egy másik módszerrel is megismerhető. Ha belenyúlunk és az ujjunkkal szétkenjünk a csuklónkon, az alkohol elillanása után a színtiszta gyümölcs illatát kell éreznünk. Ezt nevezzük bőrpróbának. Ezek után jön maga a kóstolás.

 

Egy korty helyett…

Tudta, hogy a pálinkának is van a formapohara, nemcsak a bornak?Nagyon sokan a pálinkát egy mozdulattal hörpintik le, hogy minél hamarabb érezhető legyen a gyomrot melengető érzés. Természetesen ez is téves, ilyenkor nem lehet érezni a pálinka különlegességét. Ezt a hungaricumot kortyonként kell kóstolni. A megfelelő hőmérsékleten, pálinkás pohárban fogyasztva teljesedik ki szépsége, íze. A jó pálinkát a hosszantartó gyümölcsös ízek teszik nagyon kellemessé. Több pálinka kóstolása esetén érdemes valamilyen ételről gondoskodni, az ízek semlegesítése végett. Elfogyasztása után szinte azonnal jelentkezik a hosszan tartó utóíz, mely „ízlelgetése” során eltűnődik az ember azon, hogy vajon tényleg pálinkát ivott-e, vagy csak friss gyümölcsöt evett.


A bejegyzés forrásoldala a Prémium minőségű magyar pálinkák és párlatok a Magyar Pálinka Házától!: https://www.magyarpalinkahaza.hu

URL a bejegyzéshez: https://www.magyarpalinkahaza.hu/palinkafogyasztas-is-megvannak-a-szabalyai/

Copyright © 2009 Magyar Pálinka Háza. Minden jog fenntartva!