Szeptember 25-26-27-én negyedik alkalommal rendezte meg a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács a Pálinka Promenádot a Vigadó téren az Agrármarketing Centrum támogatásával. A kilátogatók 20 kiállító pálinkáit kóstolhatták meg. A minden napra jutó koncertek pedig tovább emelték a rendezvény hangulatát, nívóját. (tovább…)
2008 novemberében került megrendezésre a negyedik Hundeszt Pálinka és Nemzetközi Párlatverseny Újfehértón a Zsindelyes Pálinkafőzde kft. Kóstolóházában. Ez volt eddig a legsikeresebb, ugyanis 376 mintát neveztek. Egy évvel korábban 220 minta érkezett.
(tovább…)
Az Egri Víz történelmi italunk, mely a 18. század közepéről származik. Jezsuita szerzetes patikusok fedezték fel Egerben, gyógyszerként alkalmazták. Használták fejfájásra, szédülésre, emésztési zavarokra, szíverősítőnek, magas vérnyomás, agyvérzés ellen, valamint reumás bántalmakra; külsőleg és belsőleg egyaránt. (tovább…)
Haraszthy Vallejo Pincészet – “A Tradíció Új Ízei”A Budapest peremén, a Belvárostól harminc percre elhelyezkedő pincészet fantasztikus helyszín mind a borguruk, mind pedig azok számára, akik szeretik ínycsiklandó ételekkel, pihenéssel vagy akár csak az épített és a természeti környezet látványával kényeztetni magukat. A Haraszthy Pincészet jelmondata, a “Tradíció új ízei”. (tovább…)
Ahol sok szőlővel foglalkoznak, ott mindig található pálinkának való törköly. Így van ez a Hilltop Neszmély Zrt.-nél is, ahol az évi 10 millió palacknyi bor elkészítése során ugyancsak bőven akad a szőlő préselése során visszamaradt bogyóhéj, bogyóhús és mag – azaz igazi pálinkaalap. És mivel borpincéik mellett egy 100 éves, kisüsti technológiával felszerelt pálinkafőzde birtokosai is egyben, ahol ráadásul egy mindent tudó pálinkamester serénykedik – így minden adott a jó törkölypálinka elkészítéséhez.
(tovább…)
2009 márciusában zajlott le a 18. Destillata párlatverseny, amely a világ egyik legrangosabb eseménye. 13 országból küldtek több, mint 1600 mintát. A tét hatalmas volt, hiszen a nemzetközi szakmai zsűri ezek közül választotta ki a legjobbakat. Március 13-án lehullt a lepel a bécsi Grand Casino Badenben, ahol 2009-ben az Év Főzdéje A Destillata Nemzetközi Párlatverseny Összesített Győztese az Agárdi Pálinkafőzde lett Vértesi Tibor Főzőmester vezetésével.
(tovább…)
2005 szeptemberében 11 jeles férfiú összeült Tarpán és egy hosszú, tanácskozás eredményeképpen megalakította a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrendet! Az urak az élet különböző területeiről érkeztek, akad közöttük vállalkozó, múzeumigazgató, újságíró, őstermelő, pálinkafőző és polgármester is, de lelkesedésük, tenni akarásuk egyfelé mutatott.
(tovább…)
Tudta, hogy a pálinkafogyasztásnak is ugyanúgy megvannak a szabályai, sajátosságai? Biztosan sokan látták már, különböző fesztiválokon, televízióban, hogyan is kell kóstolni egy bort. Forgatják a pohárban, megnézik a színét, illatát. Nos, az elkövetkezendő sorokban bemutatjuk, hogy a pálinkát hogyan kell kóstolni.
(tovább…)
Hagyományos kisüsti eljárással, kizárólag érett, tiszta gyümölcsből készült birspálinka. A Szicsek Pálinkafőzde zászlós pálinkája, nagyon jól kifejezi a főzőmester stílusát. Alapját nagyrészt birsalma, kisrészt birskörte adja.
Ízben édeskés, kissé fanyar, erősen emlékeztet a régi idők birsalma sajtjára.
Illata a birskörtének köszönhetően enyhén citrusos. Fahordós érlelést nem kapott, így megőrizte friss, gyümölcsös jellegét. Dióval, mandulával készült desszertek kiváló kísérőitala. Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 18-20°C.
Járatos a népies elnevezésekben? Ha nem, most megismerheti őket. Tud jobb, különlegesebb megnevezést? Küldje el nekünk! Célunk, hogy egy nagy gyűjteményt állítsunk össze itt a honlapunkon.
(tovább…)