A Körösök völgyében termett vörös szilvából, évszázados hagyományú kisüsti rendszerű pálinkafőzéssel készül. Aranyló színét és kiváló ízét a fahordós érlelésnek köszönheti.
A Körösök völgyében termett vörös szilvából, évszázados hagyományú kisüsti rendszerű pálinkafőzéssel készül. Aranyló színét és kiváló ízét a fahordós érlelésnek köszönheti.
Új taggal, az Újfehértói meggypálinkával bővült az eredetvédett pálinkák köre. A Magyar Szabadalmi Hivatal 2007. május 7-i visszaható hatállyal lajstromozta a földrajzi árujelzők között az Újfehértói meggypálinkát. Az “Újfehértói” eredetmegjelöléssel ellátott meggypálinka előállításához kizárólag az Újfehértói fürtös és a Debreceni bőtermő fajták használhatók.
(tovább…)
A Kecskeméten és környékén termesztett kajszibarackból készített, a gyümölcs illatát, ízét és zamatát megőrző, világhírű pálinka. A vendéglátásban újszerűen digesztívumként (emésztést elősegítőként) is kínálják. Ezen az eredetvédett területen több barackfajta is megfordul.
Évszázadok óta a Szatmár-Beregi táj kiemelkedő híressége, vendégköszöntő itala. Aki ide látogat, legyen az fiatal vagy idős, nem mulaszthatja el ezt a terméket megkóstolni. Az a mondás is járja, hogy aki iszik belőle, minden kortyától egy évvel fiatalabb lesz. A Szatmári szilvapálinkát több szilvafajtából lehet készíteni. (tovább…)
Mikor és hogyan alakult ki a fogyasztás kultúrája? A történelem már a XII. századból is megemlíti a pálinkát, felhozza Mátyás korát is, de leginkább a XVI. Századtól beszélhetünk magáról a pálinkáról és már akkoriban is nemes italnak számított. A XX. Század viharai sem kímélték a pálinkát, de itt van, a miénk, egy igazi hungarikum.
…melynek feladata a pálinka minőségének ellenőrzése és a nemzeti pálinkastratégia kidolgozása. A pálinka Nemzeti Tanács egy 13 főből álló szakmai testület, melynek két tagját az agrárminiszter, egyet az adópolitikáért felelős miniszter, tízet pedig a szakmai szervezetek jelölnek. A tanács tagjainak megbízatása három évre szól. A tanács tagjai maguk közül elnököt választanak. Tagjairól névjegyzék készül, amelyben a bekövetkezett változásokat folyamatosan vezetni kell. (tovább…)
A pálinkafogyasztásnak – akárcsak a borivásnak – megvannak a maga szabályai Azt mindenki tudja, hogy a borok különböző válfajait eltérő alakú pohárban szolgálják fel. Az is köztudott hogy van konyakos, illetve whisky-s pohár. De azt már kevesen tudják, hogy van egy olyan pohár is, amelyik kifejezetten a pálinkáknak lett kialakítva.
Tudta, hogy a pálinkafogyasztásnak is ugyanúgy megvannak a szabályai, sajátosságai? Biztosan sokan látták már, különböző fesztiválokon, televízióban, hogyan is kell kóstolni egy bort. Forgatják a pohárban, megnézik a színét, illatát. Nos, az elkövetkezendő sorokban bemutatjuk, hogy a pálinkát hogyan kell kóstolni.
A pálinkakészítésnek négy jól elkülöníthető szakasza van. Az első lépést a gyümölcs kiválasztása jelenti. Csak megfelelően érett, aromagazdag gyümölcsből lehet jó pálinkát készíteni. Hogy milyen a megfelelő aromatartalom, arra a mesterek szerint rá kell érezni – és kóstolással erősíteni ezt a hitet, keresni a megfelelő aromát, amely a pálinka egyediségét és nagyszerűségét biztosítja. Ha kiválasztották a gyümölcsöt, akkor következhet annak előkészítése. (tovább…)