Nagykörű, ahol több mint 200 ha-on virágzik a cseresznye. Itt található az egyik legrégebbi hazai pálinkafőzde. A leltári adatok alapján már 1810-ben adóztak a kifőzött pálinka után (pálinkaüstönként). 1983-ban kerültem a szeszfőzdébe az akkor Áfész alkalmazottjaként. 1990-ben vásároltam meg a főzdét, akkor évi 30-35 ezer hlf pálinkát főztünk bérfőzésben. Ma már sajnos csak évi 8-10 ezer hlt-ot főzünk. (tovább…)
“Tarpa, a leggyümölcsösebb hely egész Szatmárban. Szántófölde kevesnek vagynak, azokat is az árvizek gyakran megfolyták,… a lakosok nem szántással, hanem gyümölcs hordozással keresik kenyerüket, melyből szép hasznot vesznek.” – áll az 1755-ből való írásban. A Tisza folyó partján fekvő 1000 éves történelmi múlttal rendelkező falu gazdálkodói az értékesítésen túl, házi készítésű eszközök segítségével a megtermelt gyümölcsök egy részét fel is dolgozták. (tovább…)
A pálinkakészítés mestersége sokat változott az idők folyamán. Napjainkban szinte a teljes termelési folyamatot számítógépek irányítják, ezek kezelését pedig bárki könnyen elsajátíthatja. Mi az Agárdi Pálinkafőzdében azt ismertük fel, hogy a pálinkakészítés többet jelent ennél: olyan alkotó folyamat, melyben a tökéletességre törekvő teremtő ember szerepe a technológia fejlődésével sem csekélyebb, mint évszázadokkal ezelőtt. (tovább…)
„A gyümölcs lelkét itallá varázsoljuk” A Várda-Drink Zrt. széles termékskálájával a magyar pálinka piac egyik meghatározó szereplője. Termékskálánk büszkesége, kiemelt figyelmünk központja – a pálinka, melynek gyártásakor találkozik a hagyomány és a korszerű technológia. Pálinkáinkat Vásárosnaményban, saját pálinkafőzdénkben készítjük a legkiválóbb fajtájú, kifogástalan minőségű, optimális érettségű zamatos gyümölcsből. (tovább…)
A Magyarbólyi Pálinkaüzemet 2007-ben építettük, célul a világhírű villányi borvidék törkölyének feldolgozását tűztük ki. A lepárlást a legmodernebb technológia segítségével két, egyenként 1500 literes, erősítő feltétes, gőzfűtéses, számítógép vezérelte főzőüsttel végezzük. Ez a XXI. századi technológia – kiegészülve a neves villányi borászoktól beszerzett törköly különleges minőségével, szakembereink tudásával – kitűnő minőségű pálinkák előállítására is lehetőséget ad. (tovább…)
Magunkról, röviden… Festői környezetben, a Zempléni-hegység lábánál, a Hernád folyó völgyének peremén fekszik Boldogkőváralja. A környező domboldalak kínálta klimatikus adottságok Európa egyik legkiválóbb kajszi termőhelyévé varázsolják a térséget, ami ráadásul a gönci termővidékhez tartozik. Az itt megtermett kajszibarack értékeinek megőrzésére hozta létre a Czakó és a Vavrek házaspár a Boldogkő-Fruit Kft-t. (tovább…)
Madarason és környékén az emberek mezőgazdaságból éltek, a mindennapokhoz hozzátartozott a pálinka fogyasztása is. Ezt látva Balla Péter úr 1943-ban megépítette pálinkafőzdéjét. Államosítás után földműves-szövetkezeti, majd ÁFÉSZ tulajdonba került, ahol évente 40-50 ezer liter pálinkát állítottak elő.
(tovább…)