Vélemények a termékről |
A PÁLINKA LEÍRÁSA
A BESTILLO Birs Pálinka egy hivalkodó és zamatos különlegesség. A szerelem és a boldogság gyümölcsének is tartott "aranyalma" bódítóan fanyar, izgatóan citrusos és fűszeres világával csábít a semmihez sem hasonlítható izgalmak felfedezésére.
Birs (Cydonia oblonga)
A Kaukázus környékén, Iránban és Turkesztánban őshonos, de előfordul az Arab-félsziget délkeleti részén is. A további termőterületeken, elsősorban a Mediterránumban, bizonyára csak meghonosodott. A IX. század óta telepítik az Alpoktól északra is. Terjesztésében a görögök és a rómaiak is közreműködtek.
A görög és római mitológiában Aphrodité, illetve Vénusz egy aranyalmát – arany birsalmát – kap Paristól, aki őt a legszebb istennőnek tartja. Így az ókorban a szerelem és a boldogság gyümölcsévé vált.
A birs alakjában hasonlít az almára, színében és ízében azonban jelentős eltéréseket mutat. Jellemzően sárga színű, íze fűszeres és enyhén fanyar, de ez a fanyarság a teljesen érett gyümölcsnél eltűnik.
Magunkról, röviden… Festői környezetben, a Zempléni-hegység lábánál, a Hernád folyó völgyének peremén fekszik Boldogkőváralja. A környező domboldalak kínálta klimatikus adottságok Európa egyik legkiválóbb kajszi termőhelyévé varázsolják a térséget, ami ráadásul a gönci termővidékhez tartozik. Az itt megtermett kajszibarack értékeinek megőrzésére hozta létre a Czakó és a Vavrek házaspár a Boldogkő-Fruit Kft-t.
Első lépésként 2005-ben elkészült a lepárló üzemünk, ahol első évben még csak bérfőztünk, 2006-tól már azonban megjelentek saját termékeik is. Természetesen fő termékként a földrajzi eredetvédett gönci barackpálinka szerepel, de számos más gyümölcs színesíti a palettát (piros vilmoskörte, szőlő, szilva, cigánymeggy, feketeribizli, birs, szeder, málna, kökény, vadcseresznye). A gyümölcs felvásárlását tartjuk a lehető legfontosabb fázisnak a pálinka készítésében (nem túlérett!!! hanem pont érett, kedvező sav-cukor aránnyal). Semmit sem szabad, pláne itt az elején spórolni, hiszen pontosan azt kapja vissza a főzőmester a pálinkában, amit a gyümölcs magában hordoz. Éppen ezért saját ültetvényekben gondolkodunk, kajszisunk 2008-ban már termőre is fordult.
Ha megvan a kiváló alapanyag, akkor jöhet a szakszerű és gyors feldolgozás (pektinbontással), cefrézés (ph beállítással, fajélesztős beoltással és tápanyag ellátással), valamint az elmaradhatatlan irányított erjesztés (hőmérsékletszabályozással, reduktív körülmények között). Mire a gyümölcs kierjedt, a kiváló minőséghez már 80%-ot teljesítettünk. A lepárlást egy számítógép által kontrollált, de teljes mértékben a főzőmester által irányított erősítő feltétes berendezés végzi. A desztilláció során gondosan odafigyelünk a technológiai korrektségre, valamint a minőséget roppant mód befolyásoló lepárlási paraméterek beállításaira (gyümölcsfajtánként szakszerűen megválasztva).
A szemet gyönyörködtető körülmények közt elkészült pálinkáink mások érzékszerveinek is rendkívül tetszhetnek, hiszen szép sikerekkel veszünk részt a különböző pálinka megmérettetéseken. A BESTILLO (ez a márkanevünk) pálinkák 40% alkoholtartalommal kerülnek az elegáns címkével ellátott 0,35 literes sötét üvegekbe, amelyek a gyümölcsről és a rendkívül finom alkoholérzetről szólnak. Mindegyik termékünkön érezni a tökéletes állapotú gyümölcs frissességét, fajtajellegét valamint a kíméletes feldolgozást.
Büszkén valljuk, mindenünk megvan ahhoz, hogy kiváló alapanyagból, profi körülmények közt csúcsminőséget produkálhassunk, és természetesen csakis erre törekszünk.
Czakó Gábor
Boldogkő-Fruit Kft.
Kapcsolódó cikkek: