…melynek feladata a pálinka minőségének ellenőrzése és a nemzeti pálinkastratégia kidolgozása. A pálinka Nemzeti Tanács egy 13 főből álló szakmai testület, melynek két tagját az agrárminiszter, egyet az adópolitikáért felelős miniszter, tízet pedig a szakmai szervezetek jelölnek. A tanács tagjainak megbízatása három évre szól. A tanács tagjai maguk közül elnököt választanak. Tagjairól névjegyzék készül, amelyben a bekövetkezett változásokat folyamatosan vezetni kell. Működésének rendjét alapszabályban határozták meg, melyet az agrárpolitikáért felelős miniszter hagyott jóvá. A Tanács titkársági feladatait az agrárpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium látja el.
A szervezet feladatai:
- Kidolgozzák a Nemzeti Pálinkastratégiát. Ez a pálinka, mint nemzeti kincs megóvása érdekében történik.
- Kidolgozzák és jóváhagyásra felterjesztik az agrárpolitikáért felelős miniszternek az éves, illetve a több éves pálinkamarketing tervet és nyomon követi annak megvalósítását. Ennek érdekében együttműködik a szakmai szervezetekkel.
- Fellép a kultúrált pálinkafogyasztás érdekében.
- Részt vesz a kulturált alkoholfogyasztás elősegítésével kapcsolatos társadalmi kommunikációs tevékenység kidolgozásában
- Véleményezi a pálinkával kapcsolatos jogszabályok tervezetét
- Elkészíti és közzéteszi a pálinkakészítésre, forgalmazásra és ellenőrzésre vonatkozó szakmai ajánlásokat.
- A pálinka minőségének védelmében összehangolja a pálinka készítők szakmai együttműködését és fórumokat szervez.
- A minőségvédelem érdekében összehangolja a pálinkakészítők szakmai együttműködését, szakmai fórumokat szervez.
- Elősegíti a tisztességes piaci magatartás és az ennek megfelelő reklámtevékenység követelményeinek megvalósulását, ennek érdekében etikai kódexet bocsát ki.
- Együttműködik a közigazgatási szervekkel a feketegazdaság elleni küzdelemben
- Tájékoztatja az érintetteket a piaci és szakmai információkról
- Internetes oldalt működtet a fogyasztók és előállítók tájékoztatása érdekében
- A pálinka egységes minősítése és laboratóriumi vizsgálata érdekében együttműködik a pálinkaellenőrző hatósággal.
- Szakmai véleményt nyilvánít a pálinkák földrajzi árujelző oltalma iránti kérelmekkel kapcsolatban
- Felszólíthatja a pálinkára vonatkozó jogszabályok megsértőit jogsértésük azonnali abbahagyására. A felszólítás eredménytelensége esetén értesíti az illetékes hatóságokat
- együttműködik a fogyasztóvédelmi hatósággal
- Az érintettek kérelmére nyilvántartja és közzé teszi a pálinka érzékszervi bírálók névsorát.
A Pálinka Nemzeti Tanács tagjai:
Barabás Attila – Vezérigazgató, Győri Likőrgyár Zrt.
Békési Zoltán – Elnök, Kisüsti Pálinkafőzők Országos Egyesülete
Bolyhos Zoltán – Ügyvezető, Kisüsti Pálinkafőzők Országos Egyesülete
Csalló Jenő – Elnök, Pannon Pálinkafőzők Egyesülete
Császár Antal – Titkár, Gyümölcspálinka-főzők Egyesületeinek Országos Szövetsége
Dr. Molnár János Attila – Vezető főtanácsos, Pénzügyminisztérium
Frank Odzuck – Vezérigazgató, Zwack Unicum Nyrt
Dr. Oroszné Dr. Prekop Erzsébet – Vezérigazgató, Miskolci Likőrgyár Zrt.
Dr. Panyik Gáborné – Elnök, Pálinka Céh Egyesület
Papp József – Kancellár, Magyar Pálinka Lovagrend
Piros László – Nagymester, Magyar Pálinka Lovagrend
Savanya Géza – Ügyvezető, Gyümölcspálinka-főzők Egyesületeinek Országos Szövetsége
Szilágyi László – Ügyvezető, Pálinka Céh Egyesület
Pálinkatérkép – Egy nemzet térképe
Sok év szakmai munkája nyomán elkészült az első magyar pálinkatérkép, ami a kiváló minőségű magyar pálinka alapanyagául szolgáló eredetvédett gyümölcsök termőterületeit és mind az 54 engedéllyel rendelkező hazai pálinkafőzde elhelyezkedését mutatja be. A pálinkatérképben szereplő eredetvédett gyümölcsök a következők: a békési szilva, a göcseji körte, a gönci barack, a kecskeméti barack, a szabolcsi alma, a szatmári szilva és az újfehértói meggy.
A térkép hátoldalán valóságos kislexikon található, a pálinkafőzés történetén túl megismertet a felhasználható gyümölcsökkel és bevezet a pálinkafőzés tudományába is. Megtudhatjuk, hogy az első pálinkákat az alkimisták készítették; hogy a pálinka nevet csak a Magyarországon készült valódi gyümölcspárlat viselheti; hogy jó minőségű pálinka csak kiváló gyümölcsökből készíthető, valamint a magyarországi kereskedelmi pálinkafőzdék elérhetőségei is megtalálhatóak az információk között. A térkép elkészítését jelentős szakmai összefogás tette lehetővé.
Ez a különleges, minőségi reklámhordozó csakúgy, mint a most elkészült pálinkás kiadványok, hatékonyan járulhatnak hozzá az utóbbi időben több belföldi és nemzetközi kiállításon is sikerrel szereplő magyar pálinkák további népszerűsítéséhez. Az Agrármarketing Centrum szakemberei az elkészült pálinkatérképre alapozva a jövőben a gasztroturizmus fejlesztése képpen úgynevezett „pálinka utak” fejlesztését, létrehozását tervezi.
Kapcsolódó cikkek: